Wandeling in de Vallée de Bethmale naar Étang d’Ayès

In het kort

De wandeling

Deze wandeling van ongeveer 2,5 uur brengt je naar het prachtige bergmeer van Ayès, dat omgeven wordt door stenige bergweiden. Een groot deel van de route volgt de goed gemarkeerde paden van de GR10. Wij liepen via de Col d’Eliet en Col d’Auedole omhoog naar het meer om via het Cirque de Campuls weer af te dalen, maar voor een mooier uitzicht op de waterval in het keteldal adviseren we om de route in omgekeerde richting te lopen dan in deze beschrijving. Wij kwamen onderweg veel families met kinderen tegen.

Heb je zin in een lange wandeling of na deze route nog energie over? Het lagergelegen Lac de Bethmale is per auto te bereiken en zelfs rolstoeltoegankelijk. Het meer heeft een bijzondere groenblauwe tint, volgens een legende doordat er een heks met een jurk in deze kleur in het water is gesprongen.

Beginpunt

In de Vallée de Bethmale rijd je richting het zuidoosten over de D17, in de richting van de Col de la Core. Ongeveer 4,5 kilometer nadat je het gehucht Ayet bent gepasseerd sla je rechtsaf naar Lac de Bethmale. Vanaf hier rijd je vier kilometer op een Route Forestière tot je aan je linkerhand een parkeerplaats ziet. De wandeling is vanaf hier aangegeven met gele borden en rood-witte markeringen (GR10).

Je kunt ook nog een klein stuk verder rijden tot de laatste parkeerplaats aan de Route Forestière. Als je deze rondwandeling doet moet je de afstand tussen de twee parkeerplaatsen hoe dan ook te voet afleggen, de keuze is dus enkel of je dit aan het begin of aan het einde van de wandeling wil doen.

Routebeschrijving van de wandeling

Het eerste gedeelte van de route loop je door dennenbos. Diepe sporen maken duidelijk dat hier regelmatig in grote machines wordt rondgereden door bosbouwers. Als het flink heeft geregend kunnen deze sporen behoorlijk modderig worden.

Voordat je de Col d'Eliet bereikt moet je eerst flink stijgen, van 1398 naar 1683 meter. Je loopt gestaag omhoog, omringd door enorme varens die de grond onder de naaldbomen bedekken. Op de col aangekomen kun je even een kijkje nemen in de Cab d'Eliet, een onbemande berghut. Voor de cabane staat een bankje waar je even kunt pauzeren, voordat je de GR10 verder volgt in de richting van de Col d'Auedole (1727 meter). Dit is het hoogste punt van de route. Vanaf hier loop je zonder al te veel moeilijkheden richting het meer, waar je na ongeveer 1,5 uur arriveert. Aan je rechterhand schijn je op dit stuk van de route fantastisch uitzicht te hebben, maar stak in ons geval een dik wolkendek daar een stokje voor.

Het Étang d'Ayès wordt aan drie kanten omgeven door rotsige weiden die worden bevolkt door een kudde koeien. In het heldere water schieten vissen snel weg zodra je schaduw over hen valt. Met helder weer kun je hier heerlijk zitten en je ogen over de berghellingen laten gaan. Als wij er zijn doet het landschap meer denken aan een beschrijving van de Duitse schrijver Kurt Tucholsky: een stoombad - gezien vanuit een stoombad. Het heeft ook zijn charme.

De terugweg voert je via het Cirque de Campuls. Vanaf het meer loop je hiervoor een klein stukje terug om vervolgens tussen de bomen af te dalen richting de Cabane de Campuls (1401 meter). Loop je de route in dezelfde richting als wij, dan zul je af en toe over je schouder moeten kijken om de waterval te zien die zich het keteldal naar beneden laat vallen. In het dal aangekomen zit de grootste inspanning van deze wandeling erop. Via een brede weg met mooie uitzichten loop je terug naar de Route Forestière du Mount Ner, waar zich het startpunt van de wandeling bevindt. Wij deden ongeveer een uur over deze afdaling.

Hoogteprofiel ter illustratie
Beschrijving afdrukken
Kaartje afdrukken

GPS-bestand downloaden

Beoordeel deze wandeling:
Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00 (1 stemmen, gemiddeld: 8,00 van de 10)

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien