Wandelen in de Vogezen: kasteel en waterval van Nideck

In het kort

De wandeling

Aan de voet van de Vogezen, verscholen in de bossen, ligt de ruïne van het 12e-eeuwse Château du Nideck. Het kasteel vergaarde enige bekendheid doordat het is opgenomen in een sprookje van de gebroeders Grimm. Via een steil trappetje kun je bovenop een van de torens klimmen, voor een mooi uitzicht over de boomtoppen in het heuvelachtige dal. Daarna kun je via een aantal haarspeldbochten afdalen tot de voet van de Cascade du Nideck. De totale wandeling neemt ongeveer een uur in beslag en overbrugt tweehonderd hoogtemeters.

Beginpunt

Ongeveer halverwege de D218 tussen Wangenbourg-Engenthal en Oberhaslach vind je het Maison Forestière du Nideck en een parkeerplaats. Aan een boom zijn een aantal bordjes gespijkerd die je de weg wijzen naar de ruïnes en de waterval.

Routebeschrijving van de wandeling

De route voert via een gemakkelijk toegankelijk bospad. Als het heeft geregend kan het snel modderig worden, dus zorg desalniettemin voor goed schoeisel. De heenweg naar de kasteeltorens, die ongeveer vijftig meter lager liggen dan de parkeerplaats, duurt ongeveer twintig minuten tot een half uur.

Bij de ruïne vind je een informatiebord en heb je de mogelijkheid om een van de torens te beklimmen. Vandaar heb je een mooi uitzicht over de boomtoppen in het dal voor je. Vanaf de ruïne staat de route naar de waterval al aangegeven, nog eens vijftig meter lager. Dit gaat echter wat minder geleidelijk dan de route naar het kasteel, via een aantal scherpe haarspeldbochten. Dit gedeelte kost je ongeveer tien minuten. Onderaan de waterval kun je even uitrusten en van de omgeving genieten. Verwacht zeker in de zomer geen enorme hoeveelheden water.

Als je genoeg energie hebt verzameld wandel je de haarspeldbochten weer terug omhoog. Daarna kent de terugweg, die ongeveer dertig minuten in beslag neemt, geen grote moeilijkheden meer.

Hoogteprofiel ter illustratie
Beschrijving afdrukken
Kaartje afdrukken

GPS-bestand downloaden

Beoordeel deze wandeling:
Beoordeling: 6,00Beoordeling: 6,00Beoordeling: 6,00Beoordeling: 6,00Beoordeling: 6,00Beoordeling: 6,00Beoordeling: 6,00Beoordeling: 6,00Beoordeling: 6,00Beoordeling: 6,00 (3 stemmen, gemiddeld: 6,00 van de 10)

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien