Wandeling naar de Cascade d’Ars vanuit Aulus-les-Bains

In het kort
 • Moeilijkheid: Eenvoudig
 • Soort: Korte wandeling
 • Kenmerk: Met kinderen
 • Hoogteverschil: 496 meter
  (778m - 1274m)
 • Afstand: 8.3 kilometer
 • Duur: 2 tot 3 uur
 • Zelfde eindpunt als beginpunt: ja
 • Beginpunt: Parkeerplaats eerste haarspeldbocht in de D8F vanaf Aulus-les-Bains
 • Wandelkaart kopen
 • Meer routes: Ariège, Aulus-les-Bains, Frankrijk, Occitanië, Pyreneeën
 • Accommodaties in de omgeving:
  - Hotels en b&b's
  - Campings
  - Vakantiehuizen

De wandeling

Via brede bospaden, die steeds smaller en bergachtiger worden, volg je de rivier de Ars tot je uitkomt bij een van de mooiste watervallen van de Pyreneeën: de Cascade d’Ars in het departement Ariège. In de zomer staan de bermen langs deze route vol met witte pluimen van de moerasspirea, die een heerlijke geur verspreiden. Hoewel er onderweg genoeg te zien is gaat je blik toch regelmatig naar boven, op zoek naar doorkijkjes waar je de waterval regelmatig en steeds dichterbij doorheen kunt zien. Onderaan de Cascade d’Ars kun je heerlijk lunchen op een van de enorme rotsblokken in de rivier.

Let op: deze route is ook toegestaan met honden.

Beginpunt

Er zijn diverse wandelroutes die naar de Cascade d'Ars voeren. Een van de meest gemakkelijke en populaire is de route vanaf de D8F boven Aulus-les-Bains. Er is hier voldoende parkeergelegenheid en de route wordt duidelijk aangegeven. Op een informatiebord aan het begin van de route lees je meer over de wandeling en alternatieve routes.

Routebeschrijving van de wandeling

De route wordt duidelijk aangegeven op een houten wegwijzer. De eerste vijfentwintig minuten gaan via een breed bospad. We lopen door een poort van berkenbomen en de grond onder de bomen is bezaaid met varens. Af en toe ruiken we een zware, zoete geur, die uit de berm lijkt te komen. Bij thuiskomst leren we dat het gaat om de moerasspirea (Filipendula ulmaria), die in juni en juli volop bloeit met grote, witte pluimen.

Het pad wordt langzaamaan smaller en bergachtiger. Door de rivier Ars, die hier zijn weg zoekt tussen rotsblokken, is de luchtvochtigheid hoog en dat is te zien aan de hoeveelheid mos die hier groeit.

Wanneer er tussen alle begroeiing een opening ontstaat, zien we in de verte al het water van de Cascade d'Ars schitteren in de zon. Het is een mooi lokkertje, waar eerst nog even voor gewerkt moet worden. De tweede helft van de wandeling gaat namelijk stevig omhoog door het bos. Na anderhalf uur wandelen komen we bij een flinke steen die dienstdoet als uitzichtpunt op de waterval. We keren hier echter nog niet om, maar lopen nog een stuk door tot we onderaan de waterval komen. Dit is het mooiste uitzichtpunt! Bovendien is dit een heerlijke lunchplek. De kleine waterdruppeltjes die van de waterval afspatten zijn een gewilde verkoeling op deze warme dag. We genieten dan ook bijna een uur van deze plek, voordat we via dezelfde weg terugkeren.

Tip: Een andere populaire terugweg is de route langs het Étang de Guzet. Dit meer staat al aangegeven bij de waterval. Door middel van een rondwandeling kom je weer bij de parkeerplaats terug.

Hoogteprofiel ter illustratie
Beschrijving afdrukken
Kaartje afdrukken

GPS-bestand downloaden

Beoordeel deze wandeling:
Beoordeling: 8,60Beoordeling: 8,60Beoordeling: 8,60Beoordeling: 8,60Beoordeling: 8,60Beoordeling: 8,60Beoordeling: 8,60Beoordeling: 8,60Beoordeling: 8,60Beoordeling: 8,60 (5 stemmen, gemiddeld: 8,60 van de 10)

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien