La boucle des 12 étangs du Carlit

In het kort

De wandeling

Aan de voet van de Pic Carlit (2921 meter), de hoogste top van de Pyrénées-Orientales, vind je een landschap vol bergmeren, naaldbomen en alpenroosjes. Deze wandeling door de Désert du Carlit, zoals het gebied genoemd wordt, voert je langs twaalf meertjes die als donkere inktvlekken in het landschap verspreid liggen. De route is gemakkelijk in te korten naar een route van 7,5 kilometer en twee uur (zie routebeschrijving), maar wij vonden de uitzichten tijdens het tweede gedeelte van de wandeling de extra kilometers meer dan waard.

Beginpunt

Deze wandeling start bij het berghotel Les Bones Hores, naast het stuwmeer Lac des Bouillouses. Het hotel is in de zomermaanden voor gasten per auto bereikbaar. Als je hier niet logeert kun je gebruik maken van de shuttlebussen ('navettes') die vertrekken vanaf de grote parkeerplaats bij Pla de Barrès (aan de D60). Een andere optie om het startpunt te bereiken is door vanuit Font-Romeu de stoeltjeslift te pakken.

Routebeschrijving van de wandeling

Naast het hotel staan gele bordjes die de route richting de meertjes en Pic Carlit aangeven. Volg deze bordjes het naaldbos in. Het rotsachtige pad voert je direct omhoog, langs dennenbomen en alpenroosjes. Op 2145 meter kom je bij een splitsing naar eerste twee meren: het Étang Noir en het Étang du Vives. Volg de gele bordjes richting Puig Carlit en de Boucle des Étangs du Carlit. Na ongeveer een half uur voert de route je tussen het Étang Sec en het Étang de la Coumasse door. Laatstgenoemde is een van de grotere meren die je zult passeren deze route. Ook hier staan volop alpenroosjes, als vrolijk gekleurde omlijsting van het donkere water. De achtergrond van dit landschap bestaat uit kale bergtoppen met - in juli - hier en daar nog wat sneeuw. Het pad loopt verder naar het Étang de Vallell op 2230 meter, dat je ongeveer een uur later bereikt. Hier kun je rechtsaf slaan en de route inkorten naar negen meren, maar als je voldoende energie mag je de uitzichten op het tweede gedeelte van deze route eigenlijk niet missen. Je steekt hiervoor een bruggetje over en wandelt naar het hoogste punt van de route (2350 meter), vanwaar je een fantastisch panorama hebt over de verschillende meren die als zwarte inktvlekken in het landschap verspreid liggen. Na anderhalf uur bereik je het Étang de Sobirans, maar waarschijnlijk is het niet het water dat je aandacht trekt. Je staat hier namelijk aan de voet van de Pic Carlit (2921 meter), de hoogste top van de Pyrénées-Orientales. Wil je naar boven, dan kies je het pad rechtdoor, over de kale helling. Om de route langs de meren te vervolgen, sla je rechtsaf en loop je een dalkom met drie meertjes in. Je hebt grote kans om hier kuddes paarden tegen te komen. Het geklingel van hun bellen weerkaatst tegen de bergen rondom. Bij de kleine, groene bivakhut aan de rand van het middelste meer kun je even uitrusten en de omgeving in je opnemen. Je bent nu ongeveer 2,5 uur onderweg. Hierna zet je de afdaling in. Wat ons betreft begint hier een van de mooiste gedeeltes van de route, met prachtige vergezichten over de Désert du Carlit, zoals dit gebied genoemd wordt. Na in totaal drie uur lopen bereik je het Étang de les Dugues, waar het pad samenkomt met de ingekorte rondwandeling langs de negen meren. Dit gebied vol waterstroompjes, watervalletjes en grasveldjes vol bloemen is een populaire pauzeplek. Het pad daalt verder af richting het Étang du Vives, dat je na vier uur wandelen bereikt. Daarna volgt nog een wandeling van een half uur over hetzelfde pad als de heenweg, terug naar het hotel.

Hoogteprofiel ter illustratie
Beschrijving afdrukken
Kaartje afdrukken

GPS-bestand downloaden

Beoordeel deze wandeling:
Beoordeling: 6,38Beoordeling: 6,38Beoordeling: 6,38Beoordeling: 6,38Beoordeling: 6,38Beoordeling: 6,38Beoordeling: 6,38Beoordeling: 6,38Beoordeling: 6,38Beoordeling: 6,38 (8 stemmen, gemiddeld: 6,38 van de 10)

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien