Ben Rinnes: uitzicht op de Cairngorms en de kust

In het kort
 • Moeilijkheid: Eenvoudig
 • Soort: Korte wandeling
 • Kenmerk: Met kinderen
 • Hoogteverschil: 470 meter
  (320m - 790m)
 • Afstand: 7.7 kilometer
 • Duur: 2 tot 3 uur
 • Zelfde eindpunt als beginpunt: ja
 • Beginpunt: Parkeerplaats aan het pad naar Ben Rinnes, aan de weg tussen de B9009 nabij Glenrinnes en Milltown of Edinvillie. Niet ver van de Beatshach bothy accommodatie.
 • Wandelkaart kopen
 • Wandelgids omgeving
 • Meer routes: Dufftown, Moray, Schotland
 • Accommodaties in de omgeving:
  - Hotels en b&b's
  - Campings
  - Vakantiehuizen

De wandeling

De 841 meter hoge Ben Rinnes is de meest opvallende top in de provincie Moray. Op veel plekken langs de kustlijn van Moray aan de Moray Firth (een soort fjord) is de berg goed te zien. Het omliggende terrein tussen de kust en de Cairngorms-bergen is relatief vlak, zodat je vanaf de top op heldere dagen een groot deel van noordoostelijk Schotland kunt zien. Dit is bovendien een fantastische plek om de zonsopkomst en zonsondergang te bekijken.

De wandeling naar de top is redelijk populair, zodat de lokale autoriteiten gezorgd hebben voor een goed pad. Voor een boggy ondergrond hoef je onderweg naar boven niet bang te zijn. Op de top kan het behoorlijk waaien en spoken, dus zorg dat je ook op deze relatief makkelijk te bereiken top voorbereid bent op veranderend weer.

Het pad is niet gemarkeerd, maar er is slechts één pad naar boven, dus de kans op verkeerd lopen is klein.

Beginpunt

De wandelroute begint op de recent uitgebreide parkeerplaats aan een B-weg tussen de B9009 en het gehucht Milltown of Edinvillie. De dichtstbijzijnde plaats met faciliteiten zoals een toilet en restaurant is het gezellige Dufftown. De wandeling naar de top is vooral op (zonnige) vrije dagen populair en als de parkeerplaats vol is heb je pech. Kom dus zo vroeg mogelijk op de dag of rond zonsondergang om van voldoende parkeerplek en relatieve rust op het pad te genieten.

Routebeschrijving van de wandeling

De wandelroute begint aan de andere kant van het hek aan de kant van de parkeerplaats. Het pad begint direct te stijgen en zal dat richting de top blijven doen. Het pad zigzagt omhoog tot de top van Round Hill, een heuvel die inderdaad behoorlijk afgerond is. Vanaf boven heb je uitzicht op Glen Rinnes.

Volg het brede pad verder heuvelop richting Roy’s hill, waarna je een klein stukje daalt voordat je weer omhoog gaat. Het pad zigzagt verder omhoog, waarbij je soms over stenen trappen loopt. Je krijgt hierbij steeds meer uitzicht op de bergen aan de andere kant van het dal en de top van de Ben Rinnes, die te verkennen is aan de rotsen op top en de witte trig point.

Na een paar kilometer klimmen bereik je de rotsen op de top. Ze bieden bescherming tegen de wind als je hier even wilt uitrusten en picknicken. Vanaf het trig point op de top heb je uitzicht over een groot deel van de Moray-kustlijn tot ver in de provincie Aberdeenshire. In het westen zie je de bergen van de Cairngorms, waaronder Ben Avon.

De meest toegankelijke route terug naar de auto is over hetzelfde goede pad als waarover je naar boven liep. Wil je een alternatieve route? Dan daal je aan de andere kant af en houdt je waar mogelijk noordelijke richting aan. Je bent op die manier veel langer onderweg, met aan het eind onderweg naar de auto enkele kilometers over de B-weg.

Hoogteprofiel ter illustratie
Beschrijving afdrukken
Kaartje afdrukken

GPS-bestand downloaden

Beoordeel deze wandeling:
Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00 (1 stemmen, gemiddeld: 8,00 van de 10)

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien