Een korte wandeling voor uitzicht vanaf Ben A’an

In het kort

De wandeling

De klim naar de top van de 461 meter hoge Ben A’an is relatief kort en makkelijk. Ook in de winter is de wandelroute op de berg in het Loch Lomond and the Trossachs National Park meestal goed te doen. Op de top wacht een uitzicht dat niet onderdoet voor die vanaf hogere bergtoppen. Aan de ene kant glinstert het uitgestrekte Loch Katrine tussen indrukwekkende bergtoppen van de Arrochar-Alpen. Aan de andere kant ligt het kleinere Loch Achray, ook omringd door heuvels.

Beginpunt

De route begint op de Forestry and Land Scotland-parkeerplaats aan de A821 tussen Callander en Aberfoyle. Deze parkeerplaats is op niet-druilerige dagen snel vol, dus zorg dat je er op tijd bent. Parkeren langs de weg is niet toegestaan en er is geen alternatieve parkeerplaats op loopafstand. Je betaalt parkeergeld per uur of per drie uur bij de parkeermeter. Het ding is niet altijd even gebruiksvriendelijk, dus je kunt beter (thuis al) de parkeerapp RingGo downloaden.

Routebeschrijving van de wandeling

De wandeling begint aan de overkant van de weg van de parkeerplaats. Het pad is aangeduid met ‘Ben A’an’, wat ook direct de enige markering op de hele route is. Als je het pad volgt dat er het meest bewandeld uitziet kom je vanzelf op de top, ook zonder markering. Wandel door het hek het smalle pad op. Het pad naar de top is geheel stijgend, soms steil en soms wat minder steil. 

Al na zo’n 500 meter heb je uitzicht op Loch Achray en het sprookjesachtige landhuis op een perfect bijgehouden grasveld aan de oever. Steek de Allt Inneir-beek twee keer over en volg het pad omhoog. Negeer op een kruising de grotere paden naar links en rechts. 

De klim over de stenen trap door het bosje is wat zwaarder voor de kuitspieren. Volg vanaf het watervalletje het pad aan de linkeroever van het stroompje. Het lijkt alsof je ook rechts van het water kunt lopen, maar dat pad is uiteindelijk doodlopend. Vlak onder de top loopt het pad tussen de heide, met uitzicht op Loch Katrine en de begroeide heuvels aan de oever. Dit uitzicht maakt de klim al helemaal de moeite waard, maar het wordt nog beter als je verder naar boven loopt.

Ben je uitgekeken op het 360 graden uitzicht? Neem dezelfde route weer terug naar de auto.

Hoogteprofiel ter illustratie
Beschrijving afdrukken
Kaartje afdrukken

GPS-bestand downloaden

Beoordeel deze wandeling:
Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00 (1 stemmen, gemiddeld: 8,00 van de 10)

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien