Wandelen naar de Pic de Bugarach

In het kort

De wandeling

Wij starten onze beklimming naar de Pic de Bugarach vanuit het dorpje Bugarach. Dit onbeduidende dorp werd in 2012 plotsklaps wereldberoemd toen het werd overspoeld met doemdenkers, die dachten dat de wereld zou vergaan. Over de hele wereld waren er slechts vijf plekken waar je veilig zou zijn tijdens deze Apocalyps en je raad het al… de Pic de Bugarach was daar een van. In de berg zouden al UFO’s klaarstaan die de aanwezigen zouden redden op de dag des oordeels. Maar 21 december 2012 ging voorbij zonder dat er iets gebeurde en de rust keerde terug. Toch kun je tijdens deze wandeling nog ingekerfde tekens vinden die iets verraden over de mythische status van deze berg en in de omgeving lopen nog opvallend veel hippiefiguren rond.

Ligt jou interesse meer bij de natuur dan bij het esoterisme, dan kun je je tijdens deze route vergapen aan de mooie bossen, weiden waar onder meer paarden en schapen worden gehoed en steile rotsen, die je moet overbruggen om op de top de komen. Boven heb je een weids 360-graden-uitzicht over de groene hellingen van de Aude, de katharenkastelen Queribus en Peyrepertuse en de Pyreneeën, met de Canigou als meest herkenbare punt.

Beginpunt

De top van de Bugarach is vanaf verschillende kanten bereikbaar: vanaf de Col du Linas in het oosten of via het Sentier Cathare in het westen. Wij bereiken de top via laatstgenoemde route en parkeren onze auto op een parkeerplaats bij het dorp Bucharach, langs de D14 (coördinaten 42.874867, 2.352489).

Routebeschrijving van de wandeling

Vanaf de D14 lopen we een breed pad op met de naam Sentier Cathare Nord. Dit pad voert je onder andere langs een kampeerplaats bij het meer La Blanque en steekt op een gegeven moment het stroompje La Blanque over. Dat laatste doen wij niet, wij blijven ten westen van het water lopen en komen even verderop weer op het Sentier Cathare Nord terecht, waar het vlak na de Cascade des Mathieux de D45 oversteekt. Wil je de Cascade des Mathieux niet missen, dan moet je dit eerste gedeelte van de wandeling het Sentier Cathare Nord blijven volgen.

We lopen inmiddels op de GR36 en staan wederom voor een keuze. Slaan we rechtsaf, richting de GR367/Col de péchine, dan kunnen we even verderop via het indrukwekkende Sentier des Crêtes de top van de Bucharach bereiken. We besluiten ondanks stevige wind een poging te wagen, maar omdat het steeds harder gaat waaien is het niet verantwoord om graatwandeling te maken. Er zit niets anders op dan om te draaien en alsnog via de GR36 onze wandeling richting de top te vervolgen.

Dit gedeelte van de route wordt gemarkeerd als 'Difficile', maar voor een geoefende wandelaar is dit prima te doen. Hoe hoger we komen, hoe rotsachtiger het terrein wordt. Op 970 meter hoogte buigt de GR36 af naar rechts om verderop met een bocht tot vlak onder de top uit te komen, maar veel mensen kiezen ervoor om deze 200 meter recht omhoog te klauteren.

Vlakbij de top komen we bij het meest herkenbare punt van deze route, La Fenêtre. Na dit markante gat in de rots volgt nog een laatste krachtsinspanning over de rotsen, om uiteindelijk bovenop de Bugarach uit te komen. Met een stevige wind in onze haren genieten we van een 360-graden-uitzicht over beboste hellingen van de Aude, de katharenkastelen Queribus en Peyrepertuse en de Canigou in de verte. De terugweg gaat via dezelfde route.

Hoogteprofiel ter illustratie
Beschrijving afdrukken
Kaartje afdrukken

GPS-bestand downloaden

Beoordeel deze wandeling:
Beoordeling: 8,50Beoordeling: 8,50Beoordeling: 8,50Beoordeling: 8,50Beoordeling: 8,50Beoordeling: 8,50Beoordeling: 8,50Beoordeling: 8,50Beoordeling: 8,50Beoordeling: 8,50 (2 stemmen, gemiddeld: 8,50 van de 10)

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien