Korte huttentocht naar Alpe Devero vanuit Binntal (2 dagen)

De wandeling

Deze tweedaagse huttentocht voert door een afwisselend landschap waarbij je inspanning beloond wordt met mooie uitzichten. Je loopt door een spectaculair landschap van rotsen en meertjes en ander natuurschoon. De wandeling kent vooral de eerste dag enkele lastige passages, waarbij ook een stuk geklauterd moet worden met een kabel als ondersteuning, en een stuk over een stalen ladder.

Beginpunt

De wandeling begint vanaf de parkeerplaats in het dorpje Fäld in het Binntal. Tot hier toe en niet verder voor het autoverkeer, hierna begint een geasfalteerde voetgangersweg verder het Binntal in. Het dorpje is ook met het openbaar vervoer bereikbaar, vanaf Binn rijdt een minibus voor wandelaars naar Fäld.

Routebeschrijving van de wandeling

Dag 1: 6 uur wandelen (zonder pauzes)

Neem vanaf Fäld het pad richting de steengroeve Lengenbach. Na deze groeve volg je het pad richting de Geisspfadpass (Passo della Rossa) en de Grampielpass (Passo di Crampiolo). Je loopt vervolgens een tijdlang langs een beekje door een indrukwekkend dal, bezaaid met rotsblokken en her en der wat boompjes.

Volg het dal aan je linkerkant en stijg naar de Geisspfadsee op 2439 meter hoogte. Dit is een mooi meer, waar langs de oever volop bloemetjes en pluisgras groeit. Nu is het nog maar weinig stijgen naar de Geisspfadpass, waar je de grens met Italië passeert en je naar Alpe Devero verder loopt.

Het landschap ziet er aan de Italiaanse kant van de bergen heel anders uit. Hier vooral veel kale grijze rotsen, en als je afdaalt naar Alpe Devero ook weer meer alpenweiden. Net na de pasovergang volgt een lastig stukje naar beneden klauteren, er zijn kabels om je aan vast te houden. Een ladder met metalen treden die tegen de rotsen bevestigd zijn besluit de lastige passage.

Op de Alpe Devero (1631 m)  heb je de keus uit enkele pensions, herbergen en berghutten. Het leukste is om aan de noordkant te blijven, in Cantone. Hier staat de berghut Rifugio Enrico Castiglione, waar ik de nacht heb doorgebracht. Om zeker te zijn van een plaatsje is het verstandig om de hut een of meerdere dagen van tevoren te reserveren.

Dag 2: 7 uur wandelen (zonder pauzes)

Na een prima verblijf in deze traditionele berghut is het tijd voor de tweede dag van deze huttentocht. De terugweg naar Binntal gaat via het mooie stuwmeer Lago di Dévero. In ongeveer driekwartier lopen vanaf de berghut bereik je dit meer. Na het meer aan de westkant te hebben gepasseerd, kom je verderop in het dal nog een leuk meertje tegen, en van daar klim je naar Alpe Valle en houd je de route aan naar de Albrunpass / Passo d'Arbola (2409 m).

Een klein half uur na de pashoogte ligt de Binntalhütte waar je terecht kunt voor een hapje of een drankje. Vanaf hier is het nog zo'n 2,5 uur terug naar de parkeerplaats in Fäld.

 

advertentie
Beschrijving afdrukken
Kaartje afdrukken

KML-bestand downloaden

Beoordeel deze wandeling:
Beoordeling: 7,50Beoordeling: 7,50Beoordeling: 7,50Beoordeling: 7,50Beoordeling: 7,50Beoordeling: 7,50Beoordeling: 7,50Beoordeling: 7,50Beoordeling: 7,50Beoordeling: 7,50

Bekijk ook

Laat een reactie achter

Gratis tips en nieuwe wandelroutes

Schrijf je in voor de nieuwsbrief