Korte huttentocht naar Alpe Devero vanuit Binntal (2 dagen)

In het kort

De wandeling

Deze tweedaagse huttentocht voert door een afwisselend landschap waarbij je inspanning beloond wordt met mooie uitzichten. Je loopt door een spectaculair landschap van rotsen en meertjes en ander natuurschoon. De wandeling kent vooral de eerste dag enkele lastige passages, waarbij ook een stuk geklauterd moet worden met een kabel als ondersteuning, en een stuk over een stalen ladder.

Beginpunt

De wandeling begint vanaf de parkeerplaats in het dorpje Fäld in het Binntal. Tot hier toe en niet verder voor het autoverkeer, hierna begint een geasfalteerde voetgangersweg verder het Binntal in. Het dorpje is ook met het openbaar vervoer bereikbaar, vanaf Binn rijdt een minibus voor wandelaars naar Fäld.

Routebeschrijving van de wandeling

Dag 1: 6 uur wandelen (zonder pauzes)

Neem vanaf Fäld het pad richting de steengroeve Lengenbach. Na deze groeve volg je het pad richting de Geisspfadpass (Passo della Rossa) en de Grampielpass (Passo di Crampiolo). Je loopt vervolgens een tijdlang langs een beekje door een indrukwekkend dal, bezaaid met rotsblokken en her en der wat boompjes.

Volg het dal aan je linkerkant en stijg naar de Geisspfadsee op 2439 meter hoogte. Dit is een mooi meer, waar langs de oever volop bloemetjes en pluisgras groeit. Nu is het nog maar weinig stijgen naar de Geisspfadpass, waar je de grens met Italië passeert en je naar Alpe Devero verder loopt.

Het landschap ziet er aan de Italiaanse kant van de bergen heel anders uit. Hier vooral veel kale grijze rotsen, en als je afdaalt naar Alpe Devero ook weer meer alpenweiden. Net na de pasovergang volgt een lastig stukje naar beneden klauteren, er zijn kabels om je aan vast te houden. Een ladder met metalen treden die tegen de rotsen bevestigd zijn besluit de lastige passage.

Op de Alpe Devero (1631 m)  heb je de keus uit enkele pensions, herbergen en berghutten. Het leukste is om aan de noordkant te blijven, in Cantone. Hier staat de berghut Rifugio Enrico Castiglione, waar ik de nacht heb doorgebracht. Om zeker te zijn van een plaatsje is het verstandig om de hut een of meerdere dagen van tevoren te reserveren.

Dag 2: 7 uur wandelen (zonder pauzes)

Na een prima verblijf in deze traditionele berghut is het tijd voor de tweede dag van deze huttentocht. De terugweg naar Binntal gaat via het mooie stuwmeer Lago di Dévero. In ongeveer driekwartier lopen vanaf de berghut bereik je dit meer. Na het meer aan de westkant te hebben gepasseerd, kom je verderop in het dal nog een leuk meertje tegen, en van daar klim je naar Alpe Valle en houd je de route aan naar de Albrunpass / Passo d'Arbola (2409 m).

Een klein half uur na de pashoogte ligt de Binntalhütte waar je terecht kunt voor een hapje of een drankje. Vanaf hier is het nog zo'n 2,5 uur terug naar de parkeerplaats in Fäld.

 

Hoogteprofiel ter illustratie
Beschrijving afdrukken
Kaartje afdrukken

GPS-bestand downloaden

Beoordeel deze wandeling:
Beoordeling: 8,36Beoordeling: 8,36Beoordeling: 8,36Beoordeling: 8,36Beoordeling: 8,36Beoordeling: 8,36Beoordeling: 8,36Beoordeling: 8,36Beoordeling: 8,36Beoordeling: 8,36 (14 stemmen, gemiddeld: 8,36 van de 10)

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

 1. Deze route is een absolute aanrader. Mooi omschreven en zeker de moeite waard!

 2. Martijn Verheule says:

  Wij zitten nu in de auto terug na deze tocht. Werkelijk waar prachtig!! Dank Martijn voor het delen. Indien je dit overweegt te gaan doen, dan zou ik niet twijfelen, maar het gewoon doen. Beetje conditie is wel handig. Vooral 1e dag is vrij steil, maar te doen. Op dag 2 hebben we een iets andere route genomen rechts langs Lago di Devero. Vanaf Crampiolo de H98 en dan vrij snel naar de H12 naar A. Forno sup. In Crampiolo is wel kaartje/bord van de route waar je een foto van kunt maken voor dag 2. Zonder vergelijkingsmateriaal te hebben, leek ons die nog mooier. Je zou ook in Crampiolo een herberg kunnen zoeken voor de overnachting (kwaliteit ons onbekend). Een prachtig dorpje. Tips, zoek me maar op op strava.
  Ps: ik heb deze per ongeluk beoordeeld met 5 sterren. Die mag je verwijderen en veranderen in een 10, excuus

  1. Fijn om te horen dat jullie het zo goed hebben gehad! We hebben je beoordeling aangepast :-).

 3. Gert Frens says:

  Hoi,
  Samen met mijn vrouw de tocht gelopen. Prachtige route, met veel mooie uitzichten. De afdaling richting Italië vonden wij best pittig. Ook wij hebben in Rifugio Enrico castiglioni geslapen. Prima berghut met goed eten en vriendelijk personeel. Ook een aanrader om eens een hutje in het kleine dorpje Crampiolo te zoeken.

  Wij hebben er van genoten en bedankt voor het uitwerken van de tocht!

  Ciao!

 4. Hoi Martijn!

  Deze route klinkt prachtig! Ik vroeg me af of de route gemarkeerd is of dat je wellicht een gpx bestand hebt van de route? Alvast veel dank! Groet, Lisanne

  1. Hoi Lisanne, je kunt via ‘KML-bestand downloaden’ onderaan de routebeschrijving een routebestand vinden dat je in Google MyMaps en Alltrails kan laden of eenvoudig om kan zetten in GPX-formaat. De route is niet als zelfstandige route gemarkeerd, maar je volgt wel gemarkeerde paden.

 5. Klinkt als een hele mooie route!
  Zou deze route vanaf begin Juni al gewandeld kunnen worden?

  1. Hoi Peter, dat is vrij vroeg en kans op sneeuw, ligt helemaal aan de condities van het pad en je eigen ervaring als bergwandelaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien