Wandeling naar de top van de Foggenhorn vanaf Belalp

In het kort

De wandeling

Deze panoramawandeling biedt je naast een 360-graden-uitzicht op de top ook grote kans om steenbokken te zien. Via een duidelijk gemarkeerd pad wandel je eerst zeshonderd meter naar boven, om vervolgens via een graat de top van de Foggenhorn (2569 meter) te bereiken. Hier heb je onder andere uitzicht op de Aletschgletsjer, Matterhorn, Weisshorn, Simplonpas en het Rhônedal. De afdaling brengt je tot dichtbij het gehucht Nessel, vanwaar je via een vrijwel vlak pad rechtstreeks terugwandelt naar de Belalp.

Beginpunt

Deze wandeling vertrekt vanaf de Belalp, die alleen toegankelijk is per gondel. Verblijf je elders, dan kun je je auto parkeren in het dorp Blatten bei Naters (niet te verwarren met Blatten in het Lötschental) en daar een ticket kopen voor de gondelbaan richting Belalp. Het liftstation van Blatten is ook gemakkelijk bereikbaar met de bus (Postauto).

Routebeschrijving van de wandeling

Aangekomen bij het liftstation op de Belalp sla je linksaf en loop je via een licht dalend pad richting de Hamilton Lodge. Je hebt op dit kleine stukje al prachtig uitzicht op het Rhônedal en de Simplonpas en dit wordt gedurende de wandeling alleen maar beter. Vanaf de Hamilton Lodge steek je een weiland over, dat 's winters dienstdoet als skipiste voor kinderen, en kom je uit bij een kleine brug. Aan de overzijde van een kleine beek begin je aan de klim.

De wandeling telt zeshonderd stijgmeters en deze wandel je in één keer omhoog. Zigzaggend loop je over de flank van de berg, die bevolkt wordt door schaapskuddes. Wij lopen deze wandeling begin september en zien rondom ons bloeiende heide en rode struiken vol rijpe bosbessen staan.

Na 1,5 tot 2 uur bereik je de graat, het hoogste punt van deze wandeling. De wandeling over de graat gaat omhoog en omlaag via kleine heuvels, maar kent weinig moeilijkheden. Je hebt daarom rustig de tijd om de omgeving in je op te nemen, want aan je rechterhand zijn onder andere de Matterhorn (4478 meter) en Weisshorn (4505 meter) in je blikveld verschenen. Links heb je een fantastisch uitzicht over de Belalp met daarachter de Aletschgletsjer.

Maar het mooiste uitzicht wacht op je op de top van de Foggenhorn, die je na ongeveer 2,5 uur wandelen bereikt. Hier kun je genieten van een 360-graden-uitzicht en, als je laat bent vertrokken, van een spectaculaire zonsondergang. Alsof dat nog niet genoeg is heb je rondom de top van de Foggenhorn grote kans om steenbokken tegen te komen.

Na al dit moois is het tijd om weer af te dalen, richting het bergdorp Nessel. Bij de splitsing na de brug loop je niet richting het dorp, maar sla je linksaf. De wandeling gaat vanaf hier redelijk vlak en rechtstreeks terug naar Belalp, dat je het grootste gedeelte van de tijd recht voor je ziet liggen. Na 4,5 tot 5 uur ben je weer terug op het startpunt.

Hoogteprofiel ter illustratie
Beschrijving afdrukken
Kaartje afdrukken

GPS-bestand downloaden

Beoordeel deze wandeling:
Beoordeling: 8,20Beoordeling: 8,20Beoordeling: 8,20Beoordeling: 8,20Beoordeling: 8,20Beoordeling: 8,20Beoordeling: 8,20Beoordeling: 8,20Beoordeling: 8,20Beoordeling: 8,20 (5 stemmen, gemiddeld: 8,20 van de 10)

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien