Via ferrata du Vicdessos in de Ariège (2 routes)

In het kort
 • Moeilijkheid: Gemiddeld
 • Soort: Korte wandeling
 • Kenmerk: Met kinderen
 • Hoogteverschil: 385 meter
  (865m - 1250m)
 • Afstand: 800 kilometer
 • Duur: 2 tot 3 uur
 • Zelfde eindpunt als beginpunt: ja
 • Beginpunt: Parkeerplaats langs de D208 boven Vicdessos
 • Wandelkaart kopen
 • Meer routes: Ariège, Frankrijk, Occitanië, Pyreneeën, Vicdessos
 • Accommodaties in de omgeving:
  - Hotels en b&b's
  - Campings
  - Vakantiehuizen

De wandeling

Zin in wat adrenaline tijdens je vakantie in de Ariège? Vijf minuten rijden van het dorp Vicdessos, hoog boven het dal, vind je twee via ferrata-routes. Het zuidelijke parcours is het meest gemakkelijk en ook geschikt voor families met kinderen. Aan de andere kant van de berg, over een loodrechte, kale rotswand, loopt een meer uitdagende route. Hier wordt je geconfronteerd met smalle balken, wiebelige bruggen en flinke stukken klauteren over tientallen ijzeren haken. Wie om zich heen durft te kijken wordt beloond met een prachtig uitzicht op de omliggende bergen van de Pyrénées Ariégeoises.

Beginpunt

Vanuit Tarascon-sur-Ariège neem je de D8 die langs de rivier Vicdessos voert. In het gelijknamige dorp neem je de D208 tot je de vlaggen van de via ferrata ziet wapperen. Iets verderop is langs de weg een parkeerplaats. Bij de start van de via ferrata is een loket waar je kunt betalen en je uitrusting ontvangt. De via ferrata is niet gratis toegankelijk.

Routebeschrijving van de wandeling

Vanaf de kassa lopen we eerst een stuk naar beneden door het bos, tot we aan de voet van de rots komen. Hoewel de eigenaar ons heeft laten weten dat we rustig kunnen beginnen, gaat de route direct flink omhoog via ijzeren traptreden en kabels. Dat belooft wat voor de rest van de route.

Waar we tijdens de eerste klim nog af en toe wat begroeiing tegenkomen, gaat het tweede gedeelte over een kale, loodrechte rotswand. Behalve de smalle houten balken en kleine ijzeren voetsteuntjes is er onder ons niets dan leegte. Ook al hebben we geen hoogtevrees, we krijgen toch wat kriebels in onze buik.

We komen op deze route drie bruggen tegen. De eerste is een wiebelige houten brug met twee kabels om ons aan vast te houden. Bij de tweede brug zijn de houten planken onder onze voeten ingeruild door een enkele kabel, en bij de laatste hebben we ook nog maar één kabel voor onze handen, in plaats van twee.

Als we de derde brug zijn overgestoken begint het laatste stuk van de route, met wederom flinke stukken recht omhoog klimmen via tientallen traptreden. Na twee uur arriveren we moe en voldaan op 1250 meter, het hoogste punt van de route. Hier kunnen we onszelf loskoppelen van de kabel en brengt een wandeling van ongeveer een half uur ons weer terug bij het beginpunt van de via ferrata.

L'Arête Sud
Lengte: 535 meter
Hoogteverschil: 300 meter
Duur: 2-3 uur
Niveau: F-PD (nooduitgang aanwezig)

La Face Nord
Lengte: 800 meter
Hoogteverschil: 385 meter
Duur: 2,5-4 uur
Niveau: AD (geen nooduitgang aanwezig)

Beschrijving afdrukken
Kaartje afdrukken

Beoordeel deze wandeling:
Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00 (1 stemmen, gemiddeld: 8,00 van de 10)

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien