Korte wandeling bij de Cascade des Tufs in de Jura

In het kort

De wandeling

Verscholen in een reculée naast de D469 in de Jura vind je het dorp Les Planches-près-Arbois. Vanaf hier loopt een korte wandelroute naar de feeërieke Cascade des Tufs en de bron van het riviertje La Cuisance. De waterval is toegankelijk met kinderwagen. Met een rolstoel is het waarschijnlijk wat lastiger, vanwege de onverharde ondergrond.

In de Jura vind je verschillende reculées. Deze vaak platte dalen ontstaan als regen op de kalkstenen rotsen valt en door het poreuze gesteente zijn zijn weg naar beneden zoekt. De kalksteen kan hierdoor zo sterk worden uitgehold dat het plateau op een gegeven moment instort en er een dal ontstaat, dat meestal wordt omgeven door steile rotswanden.

Beginpunt

Vanuit Arbois rijd je vier kilometer over de D469, tot je aan je linkerhand een weg naar beneden ziet lopen. Let goed op, want de weg is niet heel duidelijk zichtbaar. Je volgt deze D339 vervolgens tot je in het gehucht Les Planches-près-Arbois aankomt. Naast het kerkje is gratis parkeergelegenheid.

Routebeschrijving van de wandeling

Deze wandeling start naast het kleine kerkje van Les Planches-près-Arbois, een gehucht onderaan de Reculée Les Planches. Je wandelt eerst dwars door kleine dorp tot je bij een breed, onverhard pad komt. Na ongeveer vierhonderd meter, waarbij je iets stijgt, kom je uit bij de waterval. Neem rustig de tijd om hier even tussen de boomwortels aan het water te zitten en de kalme, feeërieke sfeer op je in te laten werken.

Als je aan de linkerkant van de waterval omhoog klautert, kun je via een bospad langs het riviertje La Cuisance verder het bos in wandelen. Onder de loofbomen stroomt het riviertje via natuurlijke trappetjes richting de waterval. Aan het eind van het pad bereik je de Petite Source de la Cuisance. Vanaf hier kun je dezelfde weg terug volgen of bij de splitsing rechts aanhouden. Dit pad is breder en beter begaanbaar dan het bospad.

Het bospad is niet geschikt voor wandelwagens, maar iets voor de waterval staat een bordje waarop de Petite source de la Cuisance staat aangegeven. Dit pad is nog iets langer begaanbaar voor wandelwagens.

Hoogteprofiel ter illustratie
Beschrijving afdrukken
Kaartje afdrukken

GPS-bestand downloaden

Beoordeel deze wandeling:
Beoordeling: 7,25Beoordeling: 7,25Beoordeling: 7,25Beoordeling: 7,25Beoordeling: 7,25Beoordeling: 7,25Beoordeling: 7,25Beoordeling: 7,25Beoordeling: 7,25Beoordeling: 7,25 (4 stemmen, gemiddeld: 7,25 van de 10)

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien