Wandelen langs water op de WasserWeltenSteig door het Zwarte Woud (6 dagen)

In het kort

De wandeling

De WasserWeltenSteig leidt 109 kilometer lang langs de bronnen, beken en watervallen. Begin bij de 163 meter hoge hoogste waterval van Duitsland in Triberg. De route is in Duitsland perfect gemarkeerd met wit-blauwe markering. In het zuiden steekt de route de grens naar Zwitserland over, waarna de markering ontbreekt en gele bordjes gevolgd kunnen worden. Het eindpunt is de Rijnwaterval, waar de Rijn 23 meter naar beneden stort over een breedte van 150 meter. Een waardig einde van een wandelroute die in het teken staat van water.

De route leidt door glooiende velden, groene bossen en pittoreske dorpen. Natuurlijk ontbreken meren, watervallen, beken en rivieren niet in het landschap. De WasserWeltenSteig kreeg het Duitse keurmerk ‘Premium Trail’ voor de goede bewegwijzering, de aanwezigheid van accommodaties en horeca en andere eigenschappen waaraan een goede meerdaagse wandelroute volgens de jury moet voldoen. Aan het eind van elke etappe vind je fijne hotels waar ook gegeten kan worden.

De WasserWeltenSteig is technisch nergens ingewikkeld en de hoogteverschillen zijn voor de gemiddelde wandelaar niet erg uitdagend. In de zomer is het er warm in de velden en koel in de bossen. Een duik in één van de meren is een ideale manier om op hete zomerdagen af te koelen.

Beginpunt

De WasserWeltenSteig begint in het dorp Triberg, dat zowel met de auto als met de trein goed bereikbaar is. Er zijn meerdere gratis parkeergelegenheden in het dorp. Vanaf verschillende punten langs de route en het eindpunt is Triberg goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Bij veel accommodaties in de regio krijg je een KONUS-gastenkaart waarmee je gratis gebruik maakt van bussen en regiotreinen in het hele Zwarte Woud.

Routebeschrijving van de wandeling

Dag 1 (12 km)

Wandel vanuit het centrum van Triberg naar het toegangspoort voor de watervallen (toegangsprijs 8 euro voor volwassenen zonder kortingskaart). Wandel over de verharde paden langs de sprookjesachtige watervallen die samen een hoogteverschil van 163 meter hebben. Slinger rond de toeristen met kinderwagens het bos uit, waarna het de rest van de wandelroute aangenaam rustig zal zijn. Wandel door het glooiende groene dal over verharde paden tussen de weilanden. Volg de markering een bosje in. Wandel over het vlonderpad tussen de bosbessen naar de Blindensee die erg Zweeds aandoet.

Aan het eind van het bospad loop je opnieuw door de weilanden langs karakteristieke boerderijen. Voorbij de bron van de Elz-rivier loop je omhoog een brede heuvelkam op. Naast de bron van de Donau, nabij de witte Martinskapelle kun je fijn overnachten bij Höhengasthaus Hotel-Restaurant Kolmenhof. Je kunt ook een stuk verder naar Berggasthaus Brend wandelen om de volgende dag een paar kilometer minder te hoeven lopen.

Dag 2 (23,9 km)

Loop vanaf Höhengasthaus Hotel-Restaurant Kolmenhof het bos in om de Günterfelsen te bewonderen. Deze bijzondere stapel van enorme rotsen is zo’n 65 miljoen jaar geleden natuurlijk ontstaan en ligt als een ware verrassing in een bos waarin verder weinig gekke rotsformaties te zien zijn. Buiten het bos ligt het letterlijke hoogtepunt van de route: de 1131 meter Brend-bergtop. Beklim de toren voor 360 graden uitzicht met in de verte de Vogezen.

Wandel door groene weiden met weids uitzicht naar Neukirch, waar je voor de parochiekerk St. Andreas een uitstapje van de route kunt maken. Vanaf hier loopt de route verder in oostelijke in plaats van zuidelijke richting en deels samen met de Westweg, een bekendere langeafstandsroute. Wandel vele kilometer door het bos, tussen de bosbessen en varens. Geniet van de schaduw en koelte voordat je het bos uit wandelt en de Linachtalsperre bereikt. Deze kunstige 25 meter hoge muur houdt de water in het stuwmeer tegen.

Wandel twee kilometer langs de oever van het stuwmeer naar de andere kant van de Linachtalsperre. Volg het grindpad langs de Breg-rivier naar het pension Bernreutehof, waar je de nacht door kunt brengen.

Dag 3 (13,2 km)

Deze derde etappe is korter en perfect om je benen halverwege wat rust te bieden. Deze etappe loopt vrijwel geheel door het bos, waarbij je slechts een stuk noemenswaardig heuvelop loopt. Wandel door het dorpje Hammereisenbach richting het bos. Maak eventueel een heuvelop een uitstapje (5 minuten) naar de ruïnes van kasteel Neufürstenberg.

Volg de markeringen op de naaldbomen en zie hoe de bosgrond elke kilometer anders lijkt te zijn. De route overlapt hier deels met de Mistelbrunn-pelgrimsroute. Na vele uren boswandelen bereik je in de bosrand een bankje met weids uitzicht. In de verte zie je de bergen rond het Bodenmeer liggen. Wandel naar het witte kerkje van het gehucht Unterbränd om de bus naar Bräunlingen te nemen. In dit grotere dorp is de keuze uit accommodatie groter. Heb je nog even tijd voordat de bus arriveert? Neem een verfrissende duik in de nabijgelegen Kirnbergsee of geniet met een drankje in de hand vanaf het terras van het nabijgelegen restaurant van uitzicht op het water.

Dag 4 (24,7 km)

Begin de vierde etappe in Unterbränd, vanaf waar je langs de oevers van de Kirnbergsee wandelt. Volg afwisselend brede en smalle bospaden. Volg de markeringen door het bos en wandel onder het Gauchachviaduct door. Aan de andere kant ligt de prachtige Gauchachschlucht. In het oerwoud-achtige bos stroomt de Gauchach door een uitgesleten dal. Het pad is hier soms erg smal en glibberig en dit is het enige lastige stukje op de hele route.

Volg de rivier en de markeringen door de kloof. Je steekt zo nu en dan over via een houten brug. Bij de tot restaurant omgebouwde Burgmühle kun je pauzeren met een ijsje, waarna je de Wutach-kloof in wandelt. Nog meer smalle paden en mooie uitzichten op de rivier liggen in het vooruitzicht.

Eenmaal buiten de kloof wacht een flinke klim naar het dorp Blumberg op je. Heb je genoeg tijd en energie? Maak een uitstapje naar de watervallen in de Schleifenbachklamm, vanaf waar je via een acht meter hoge ladder en een slingerend pad Blumberg ook kunt bereiken.

Dag 5 (21,7 km)

Vanuit Blumberg leidt het pad heuvelop. Wandel door het bos naar de andere kant van de heuvel, waar je weer vrij uitzicht hebt. Bij de Buchberghütte heb je bij helder weer uitzicht op het Zwarte Woud, de Alpen en de Jura. Wandel onder een fotogenieke rood-stalen spoorbrug door, die onderdeel is van de Sauschwänzlebahn. Over dit spoor rijden oude stoom- en dieseltreinen waarin treinliefhebbers een ritje kunnen maken.

Je loopt op deze etappe meerdere keren onder spoorbruggen door. De route loopt grotendeels over de beboste heuvelrug richting de Zwitserse grens. Neem zo nu en dan een smal paadje naar de rand van het plateau voor uitzicht op de omgeving. De grens is makkelijk te missen omdat hij niet groot aangekondigd wordt.

Na de grensovergang wordt de markering van de Wasserweltensteig slecht tot niet aanwezig. Je kunt vanaf hier beter de gele bordjes naar bestemmingen langs de route volgen. Wandel over de verharde paden door de bossen en weilanden naar het Siblinger Randenhaus, waar je relatief prijzig en luxe kunt overnachten met vanuit je slaapkamerraam uitzicht op de Alpen.

Dag 6 (14 km)

Deze laatste etappe ligt geheel in Zwitserland en heeft een spectaculair einde. Voordat het zover is, wandel je over een breed grindpad tussen boerengewassen naar de Beringer Randenturm. Beklim de 137 treden van de stalen uitkijktoren voor uitzicht op de Zwitserse Alpen en het Zwarte Woud.

Aan het eind van de etappe wandel je de plaats Neuhausen am Rheinfall in. De uitlaatgassen en stadse geluiden zijn misschien een beetje overweldigend na 5,5 dagen door de natuur wandelen. Zoek je weg naar de Rheinfall, de grootste waterval van Europa. Stap met andere bezoekers in een rondvaartboot (tip: kaartje paar uur van tevoren online reserveren) en bekijk de indrukwekkend brede waterval van dichtbij. Een spectaculairder einde van een wandelroute met waterthema kun je je niet wensen.

Hoogteprofiel ter illustratie
Beschrijving afdrukken
Kaartje afdrukken

GPS-bestand downloaden

Beoordeel deze wandeling:
Beoordeling: 9,00Beoordeling: 9,00Beoordeling: 9,00Beoordeling: 9,00Beoordeling: 9,00Beoordeling: 9,00Beoordeling: 9,00Beoordeling: 9,00Beoordeling: 9,00Beoordeling: 9,00 (1 stemmen, gemiddeld: 9,00 van de 10)

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien