Via ferrata of klettersteig in Nederland? Het kan!

Bungelen aan een kabel, met onder je tientallen meters kale rotswand, balanceren over smalle plankjes en slechts een paar kabels of ijzeren traptreden voor wat grip… voel je de adrenaline al door je lichaam stromen? We hebben het over via ferrata, of klettersteig. Kun je even niet naar de bergen, maar kun je niet wachten om weer aan een rotswand te hangen? Of heb je nog nooit via ferrata en klettersteig gedaan en wil je weten of dat wat voor je is? Geen nood, je hoeft niet ver weg. In Nederland vind je namelijk ook een klettersteigroute.

Voor deze Nederlandse via ferrata moeten je naar het Gelderse Eefde, een dorp vlak boven Zutphen. Het is naast de Fliegerhorst in Venlo de enige locatie in Nederland waar je deze vorm van klimmen kunt beoefenen.

Anderhalf uur klettersteigen

Vooruit, de spectaculaire uitzichten moeten we missen en ook wacht ons aan de top geen berghut of topkruis. In plaats daarvan klauteren we in de Achterhoekse bossen terwijl onder ons de karts over de kartbaan racen. In het restaurant van het Adventure Park hebben we net onze klimuitrusting in ontvangst genomen en daarna heeft een instructeur ons op weg geholpen. Nu hebben we de 20 meter lange en 14 meter hoge rots anderhalf uur voor onszelf.

Natuurgetrouwe klimrots

Het leuke van deze klimrots is dat hij zo natuurtrouw mogelijk is gemaakt. De buitenkant is vervaardigd van spuitbeton, maar voelt als een echte rots en er zijn veschillende kleine richeltjes en uitstekende rotspunten waar je je balans moet zien te vinden. Er is op de route zelfs een kunstmatige waterval aangelegd, maar deze staat droog op de dag dat wij klimmen.

Beginners en gevorderden

Op de rots kunnen we verschillende routes afleggen. De klettersteigroutes hebben verschillende moeilijkheidsgraden, dus zowel beginners als meer ervaren klimmers kunnen zich vermaken. Wij hebben al vaker via ferrata gedaan, maar ook voor ons blijft het uitdagend. We passeren onder andere een hangbrug en verschillende touwbruggen. Na de gemakkelijke route klimmen we verder naar boven. Op deze zwaardere route zijn ook stukken met overhang, dus onze armspieren moeten af en toe flink aan de slag.

Na anderhalf uur klettersteigen staan we voldaan weer met beide benen op de grond. De berghut moeten we missen, maar het afsluitende drankje in het restaurant smaakt bijna net zo goed.

Praktische info

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien