Als we niet naar de bergen kunnen, halen we ze maar in huis. Bijvoorbeeld met een goed boek, waarin we onszelf midden in imposante berglandschappen wanen. We zetten vijf Nederlandstalige romans en een thriller voor je op een rij waarin bergen een grote rol spelen. Lezen maar!
Het duistere dal, Thomas Willmann
Liefhebbers van de films van Sergio Leone opgelet! Met zijn zeldzaam filmisch geschreven debuut brengt Thomas Willmann het Wilde Westen naar de Alpen. Beeld je in: een dorpje hoog in een afgelegen bergdal, een dreigende sfeer, als vanzelf dankzij de hoge kaarsrechte toppen die het omringen, maar ook vanwege een andere, schimmigere reden. En dan de komst van een buitenstaander, het lont in het spreekwoordelijke kruitvat.
Lees de volledige recensie van Martijn op Mustreads.nl.
Een heel leven, Robert Seethaler
Het zijn vaak de mooiste romans, althans wat mij betreft: van die boeken die een op het oog eenvoudig verhaal vertellen, maar die achteraf door je hoofd blijven spoken, waarin je nog dagen na het lezen nieuwe verbanden en lagen ontdekt wanneer je het verhaal opnieuw overdenkt. Een heel leven van de Oostenrijkse auteur Robert Seethaler is er zo een. In enkele doeltreffende scènes schetst hij in dit dunne boek het leven van Andreas Egger, die zowat zijn hele leven in een en hetzelfde naamloze dal ergens in de bergen verblijft. Zijn leven vertelt het verhaal van de twintigste eeuw, een verhaal van liefde en lijden, vooruitgang en verandering, geluk en ongeluk.
Lees de volledige recensie van Martijn op Mustreads.nl.
De acht bergen en De buitenjongen, Paolo Cognetti
De Italiaanse schrijver Paolo Cognetti, die de helft van het jaar hoog in de Alpen woont, schreef meerdere boeken over de bergen. De zorgvuldig opgebouwde roman De acht bergen neemt je mee naar het schitterende landschap van het Italiaanse hooggebergte. Je wordt tijdens het lezen geregeld aangezet tot reflectie over je eigen leven. Waar op de berg en in welk berggebied bevind jij je op dit moment? De auteur weet te boeien door de beschrijvingen van de bergen en het landschap, maar eveneens door zijn observaties over vriendschap en ouder-relaties. De buitenjongen schreef Cognetti enkele jaren vóór De acht bergen, en lijkt vooral ook een vingeroefening. Maar wel een die het lezen waard is.
Lees de volledige recensies van Martijn op Mustreads.nl.
De levende berg, Nan Shepherd
Klassiek, poëtisch meesterwerk over wandelen en leven in de bergen. De Schotse bergwandelaar, onderwijzeres en dichter Nan Shepherd bracht haar leven door op zoek naar de essentie van natuur in de Cairngorms – een adembenemend mooie, maar onheilspellend ruige bergketen in de oostelijke Schotse Hooglanden. Haar levenslange zoektocht leidde tot het schrijven van deze klassieke bespiegeling over de bergen en onze fantasierijke relatie met die woeste wereld. Shepherd schreef De levende berg tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar liet het manuscript liggen, totdat het in 1977 werd gepubliceerd en direct werd erkend als een meesterwerk.
Echo, Thomas Olde Heuvelt
Echo van Thomas Olde Heuvelt, auteur van het wereldwijd succesvolle HEX, is een huiveringwekkende thriller over obsessie, bezetenheid en de onverwoestbare kracht van de natuur. Nick Grevers en zijn klimmaatje Augustin worden aangetrokken door de Maudit, een afgelegen berg in de Zwitserse Alpen. Documentatie over de berg is schaars, het is er ongewoon stil, en als ze de vallei betreden bekruipt hen het onheilspellende gevoel dat ze niet alleen zijn. Niet veel later is Augustin dood en ontwaakt Nick uit een coma. Hij is verminkt en heeft zijn gezicht in het verband. Een moeizame revalidatie wacht, maar algauw beseft Nick dat het niet alleen het trauma van het ongeluk is dat hem achtervolgt. Er is iets in hem gewekt…
Nog niet uitgelezen? Kijk voor meer boeken (inclusief recensies) met het thema bergen op Martijns boekensite Mustreads.nl.