Fenêtre d’Arpette: wandeling door ruig bergdal

775 keer gelezen
 • Moeilijkheid: Zwaar
 • Soort: Dagtocht
 • Hoogteverschil: 1380 meter
  (1285m - 2665m)
 • Afstand: 13 kilometer
 • Duur: 6 tot 8 uur
 • Zelfde eindpunt als beginpunt: nee
 • Beginpunt: Champex
 • Eindpunt: Trient
 • Meer routes: Champex, Trient, Wallis, Zwitserland
 • Accommodaties: Zoek hotels en b&b's in deze omgeving

De wandeling

Een prachtige, vrij zware hike door een desolaat bergdal met overal om je heen granieten rotswanden, puinhellingen en steenhopen. Je kunt dit stuk lopen als etappe van de Tour du Mont Blanc, maar ook gewoon los uiteraard. Als je hem los loopt kun je in een van beide plekken overnachten (genoeg mogelijkheden) of met de bus/taxi weer terug naar je beginpunt.

Beginpunt

Je begint de wandeling ofwel in Champex ofwel in Trient. In beide dorpen vind je op diverse plekken wandelbordjes die naar de Fenêtre d'Arpette verwijzen.

Routebeschrijving van de wandeling

Ik heb de route vanaf Champex d'en Haut (Auberge Bon Abri) gelopen, dus beschrijf hem ook vanuit die richting.

Vanuit Champex d'en Haut loopt een klein bospaadje naar Relais d'Arpette, een restaurant/berghut/camping, aan het begin vormt van het Arpette-dal. Na een vrij kort stuk over een breed grindpad, zon 1,5 kilometer, kom je bij bordjes die je de weg naar Fenêtre d'Arpette wijzen. Vanaf hier is het een smal paadje dat eerst nog door een dun bos loopt maar al snel boven de boomgrens uitkomt.

Links en rechts van het pad zijn uitgestrekte puinhellingen, en na een tijdje wordt het pad steiler en moet er meer geklommen worden. Even vlakt het weer wat af tot een glooiend zandpad, maar vanaf een halve kilometer tot aan het hoogste puntje wordt het echt leuk en maakt het pad plaats voor een route over blokkenterrein, waarbij het pad wordt aangegeven met geverfde markeringen en steenmannetjes.

Na zo'n drie uur klimmen vanaf het begin van het dal kom je uiteindelijk boven op de col, waar je een mooi uitzicht hebt op de rotsachtige toppen en de gletsjer die net om het hoekje ligt, de Glacier du Trient.

Het pad naar beneden vanaf de col, richting Trient, begint steil en vereist even goed opletten bij de afdaling. Maar na een paar honderd meter wordt het vlakker en loop je over een vrij comfortabel (maar wel lang) stuk omlaag. Wanneer je lager komt, bereik je weer meer bosachtig terrein en passeer je de Buvette du Glacier du Trient, waar je terecht kunt voor een hapje of een drankje. Vanaf daar is het nog zo'n vier kilometer naar Trient.

 

advertentie
Beschrijving afdrukken
Kaartje afdrukken

KML-bestand downloaden

Beoordeel deze wandeling:
Beoordeling: 9,00Beoordeling: 9,00Beoordeling: 9,00Beoordeling: 9,00Beoordeling: 9,00Beoordeling: 9,00Beoordeling: 9,00Beoordeling: 9,00Beoordeling: 9,00Beoordeling: 9,00
Nieuw: het boek Frankrijk Puur
50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken
Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.
Lees hier meer over dit inspiratieboek over Frankrijk!

Onze tips voor outdoorproducten

Met deze producten haal je het meeste uit je vakantie in de bergen. Waar ben je naar op zoek?

- Rugzakken, wandelschoenen, kleding: Bever, Decathlon
- Reisverzekering voor buitensporten
- Wandelkaarten en reisgidsen
- Georganiseerde bergsportreizen
- Campings

Bekijk ook

Laat een reactie achter

Gratis tips en nieuwe wandelroutes

Schrijf je in voor de nieuwsbrief