Herfst in de Vogezen: wandelen door een kleurrijk landschap

Het overgrote deel van de Vogezen, een middelgebergte in het oosten van Frankrijk, bestaat uit bossen. In de herfst ontvouwt zich hier een prachtig palet aan herfstkleuren, met goudgele en dieprode bladeren tussen donkergroene naaldbomen. Maar niet alleen in de bossen kun je van het najaar genieten. Ook de rotsachtige hellingen van bijvoorbeeld de Route des Crêtes laten zich in de herfst van hun mooiste kant zien. Tijdens een najaarswandeling in de Vogezen heb je alle tijd om te genieten van deze kleurrijke natuurpracht.

De naam Vogezen kan wat verwarring opleveren, want het is zowel een bergketen als een Frans departement. Een groot gedeelte van het departement ligt echter helemaal niet in de bergen en is voor jou als bergwandelaar dus veel minder interessant. De bergketen overlapt daartegenover maar liefst acht departementen, van het uiterste noorden in Frankrijk tot dichtbij de Zwitserse grens. Je vindt er twee regionale natuurparken: Vosges du Nord en Ballons des Vosges. In beide natuurparken vind je prachtige wandelroutes.

Weer in de Vogezen

Het weer en temperatuur in de Vogezen kan in het najaar wisselvallig zijn. Wij bezochten het gebied in de afgelopen jaren in oktober en november en konden de ene keer in een t-shirt genieten van een stralende zon onder een strakblauwe lucht, terwijl we tijdens het volgende bezoek amper iets konden zien door een grijs wolkendek. Vorig jaar november hebben we zelfs wel eens door een dik pak sneeuw gereden in de hogere gedeelten van de Vogezen.

Wandelen in de Vogezen

Route des Crêtes

Wat ons – en veel anderen – betreft is de Route des Crêtes een van de hoogtepunten van de Vogezen. Deze route loopt vanaf Sainte-Mairie-les-Mines tot het stadje Cernay. Het zuidelijke gedeelte, vanaf de Col du Bonhomme, is het meest spectaculair. Je passeert onder andere twee van de hoogste toppen van de Vogezen, de Hohneck (1364 meter) en de Grand Ballon (1424 meter). Op diverse plekken, zoals het prachtige Gazon du Faing kun je op een heldere dag de toppen van de Zwitserse Alpen zien schitteren. Vanaf de Col de la Schlucht vertrekt een van de meest bekende bergwandelingen in de Vogezen, de Sentier des Roches.

Monument Le Galtz

Op een half uur rijden van de Route des Crêtes vind je het bijzondere monument Le Galtz. Een imposant Christusbeeld strekt zijn armen zegenend uit over de Elzas en de dichtbij gelegen stad Colmar. Vanuit het bedevaartsoord Trois Épis loopt een wandeling naar Le Galtz van ongeveer een half uur. Het leuke is dat je via een trap in de sokkel tot ongeveer halverwege het beeld kunt komen, vanwaar je 360-graden-panorama hebt op verschillende toppen en kastelen in de Vogezen, het Zwarte Woud in Duitsland en in de verte de bergtoppen van het Berner Oberland.

Kasteel en waterval van Nideck

De regio tussen de twee regionale parken van de Vogezen wordt de Centrale Vogezen genoemd. Middenin dit gebied, verscholen tussen de bossen, vind je de ruïne van het 12e-eeuwse kasteel van Nideck. Een gemoedelijke wandeling brengt je naar de voet van twee torens, waarvan je er een kunt beklimmen. Daarna kun je nog een stukje verder lopen naar de Cascade du Nideck. De rondwandeling naar het kasteel en de waterval van Nideck duurt ongeveer een uur.

Château du Falkenstein

Als er ergens veel kastelen zijn, dan is het wel in de Vogezen. Een van onze favorieten is het Château du Falkenstein, op amper tien kilometer van de Duitse grens. Het kasteel werd voor het eerst in de geschiedenisboeken vermeld in 1127 en is gebouwd op een bijzonder gevormde rots van rood zandsteen. Bovenop het kasteel heb je een spectaculair uitzicht over de bossen van de Noordelijke Vogezen. Het kost je ongeveer een kwartier om vanaf de parkeerplaats naar het Château du Falkenstein te wandelen.

Wandelgids

Rother heeft een handige, Nederlandstalige wandelgids met maar liefst 51 wandelingen in de Vogezen. De wandelgids is hier te koop.

Bezienswaardigheden

Wil je weten wat je nog meer kunt doen tijdens je herfstvakantie naar de Vogezen? Bekijk dan al onze tips voor de Vogezen op Frankrijk Puur.

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien